Sayın müftümüz ile yaptığımız sohbette tersane çeşmesinin öneminin yeterince anlatılamadığına dikkat çekti.
Bilindiği üzere tarihe 30 Kasım 1853 Sinop Baskını olarak geçen çarpışma; dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma olurken, gülle yerine patlayıcıların kullanıldığı ilk çarpışma olması sebebiyle özel bir yere sahiptir.
Sinop Baskını sonucu Osmanlı donanması ağır bir darbe almış, filotillasının tümü imha edildiği gibi, binlerce asker şehit olmuştur.
Bu baskının acı anısına Şehitler Çeşmesi yapılmıştır. Tersane mevkinde bulunan Şehitler Çeşmesinin yanına Kırım Savaşında, Sinop Baskınını anlatacak anıtsal nitelikte bir çalışmanın yapılması ile şehitlerimize gösterilen özenin tamamlanacağı inancındayız.
Oteller bölgesi konumundaki tersane mevkinde yapılacak bu çalışma bölgeyi daha da ilgi çekici duruma getirecektir. Ayrıca şehitler çeşmesinin arka tarafında Denizcilik İşletmelerine ait binanın çeşmeye bakan yüzünde baskınla ilgili görseller ve belgelerin sergilenmesi anıtın tarihsel öneminin daha iyi vurgulanmasını sağlayacaktır.
Sayın Valim bu düşünceler ile Şehitler Çeşmesinin anıtsal bir yapıyla birlikte tekrardan düzenlenmesini talep ederim.
Abdullah BATUR
İl Genel Meclis Üyesi
CHP Grup Başkan Vekili
Valilik makamına
Sinop
Meydankapı Mahallesi Tersane Mevkii’nde bulunan Şehitler Çeşmesi’nin tarihi önemini vurgulamak ve sergilemek amacıyla 02.09.2011 tarihinde makamlarınıza yapmış olduğum öneri sonrasında Şehitler Çeşmesi’nde yapılması gereken düzenlemeler ile ilgili komisyon raporu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Orhan ALPAY imzasıyla tarafıma gönderilmiştir.
İl müftülüğümüzden Sayın Adil ÇETİNKAYA’nın katkıları ve öğretmenimiz Sayın M.Ali PEKMEZCİ’nin Şehitler Çeşmesi üzerindeki hitabeyi tercümesinde “Din ve devlet-i aliyede büyük mükâfat uğruna rahmet deryasına gark olan ve Şahadet Kevser’inden içen meşhur şehitlerin latif ruhlarına şad etmek (rahatlatmak) için padişahın yüksek ihsan ve makamları altına (izni dairesinde) hayrat sahipleri tarafından inşa edilen bu güzel çeşme bereketli eserler(dendir) Mehmet Zeki MEVLEVİ ki, Allah mağfiret etsin bunu 1274 senesinde yazmıştır.” Denmektedir.
Sayın Valim bu tercümenin ve komisyon raporunun ışığında Şehitler Çeşmesi’nde panaromik düzenleme yapılarak ilimize kazandırılması için emirlerinizi ve sonucun tarafıma yazılı olarak bildirilmesini arz ederim. 06.10.2011
İl Genel Meclis Üyesi
CHP Grup Başkan Vekili
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder