7 Haziran 2012 Perşembe

ERFELEK - AHMET MUHİP DIRANAS


İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA
                                                                                                SİNOP





Erfelek Belediye başkanı Sayın Muzaffer Şimşek ‘in 02.12.2009 Çarşamba günü Erfelek Salı köyündeki Ahmet Muhip Dıranas’ın evinin restorasyonu talebiyle İl Genel Meclisinde yaptığı konuşma üzerine İl Genel Meclisi Üyesi Abdullah Batur’un konu ile ilgili önerisi:
Erfelek ilçesi Salı köyündeki Ahmet Muhip Dıranas’a ait köy evi tescilli tarihi eserdir. Bu yapı Erfelek merkezine getirilerek hem edebiyatımıza, hem kültürümüze, hem de ilçemizin turizmine katkı sağlanabilir. Hepsinden önemlisi edebiyat adamı Ahmet Muhip Dıranas’a sahip çıkarak vefa borcumuzu ödeyebiliriz.
Tescilli yapı taş kolon sistemi üzerine oturtulmuş ve her tarafı ahşap yapı elamanları ile imal edilmiştir.110 m2. oturum alanı ve 55 m2. asma katı bulunmaktadır
Taşıyıcı sistemde gözle görülür deformelere rastlanmamış; kısmen döşeme tahtalarının kadranları ile beraber kullanılamayacak şekilde çürümüştür. Döşeme sistemi ve çatının ahşap kısımlarının da büyük oran da değiştirilmesi gerekmektedir
Tescilli ahşap evin, restorasyon ve eski ahşap evler konusunda ehil kişiler tarafından sökülebilmesi ve aynı şekilde başka bir yere montajının yapılabilmesinin, ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu’nun izni ve ilgili Müze Müdürlüğü’nün gözetimi altında, mümkün olmakla birlikte; sökülmesi sırasında gözle incelemede öngörülemeyecek bir oranda ahşap zayiatının olabileceği; bunların yerine kullanılacak ahşap elamanların aslına uygun olarak tamamlattırılabileceği kanaatindeyim.
Bina oturum alanının 110 m2. olması dikkate alınarak binanın tarihi kimliği göz önün de bulundurulduğunda, en az 500 m2. bir arsaya ihtiyaç duyduğu, binanın kullanım ve değerlendirme amacına göre bu miktarın artırılabileceği kanaatine, yine konusunda uzman kişilerin de görüşünün alınması kaydı ile varılabilir.
Bina tescilli tarihi eser olduğundan yapılacak tüm işlemlerde Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ve ailesinin de izninin alınması gerekmektedir. Konu Erfelek Belediye başkanı Sayın Muzaffer Şimşek tarafından projelendirilip; Sayın Valimize sunulmuş Vali Beyin onayı ile(ciddiyet ile değerlendirmeye çalışalım)İl Özel İdare Genel Sekreterliğine havale edilmiştir. Ancak, konu ödenek yetersizliği sebep gösterilerek Meclis gündemine getirilmeden ret edilmiştir.
İl Genel Meclisi bu çalışmayı gündemine alarak Erfelek ilçesinin Doğa Turizminin yanında Tarih ve Kültür Turizmine de önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyim.03.12.2009




                                                                                                            Saygılarımla;
                                                                                                          Abdullah BATUR
         İl Genel Meclis Üyesi
                                                                                                     CHP Grup Başkan Vekili

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder