2 Ocak 2013 Çarşamba

2013'ÜN İLK ÖNERGESİ ÜRETİM ÜZERİNE - 03.01.2013


İl Genel Meclis Başkanlığına
                                       SİNOP
İlimizde hayvan yetiştiriciliği önemli geçim kaynağı idi. Birçok İlçemizde küçükbaş hayvancılık hayati öneme sahipti. Fakat son 10 yıllık süreçte büyükbaş hayvan yetiştiriciliği azalırken, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yok olmaya yüz tutmuştur.







2003-2011 yılları arasında sabit görülen büyükbaş hayvan sayısının 2012 yılındaki büyükbaş artışı üretimden değil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü nün küpeleme çalışmasını en üst seviyede yapması ve yerli hayvan satışının çok azalmasındandır. Tarım politikaları gereği piyasaya ithal et hakim olduğundan yerli hayvana talep kalmamıştır.
Hayvancılığın yok olmasının en başında hayvanların merada, otlakta yayılıp korunmasını sağlayacak çoban eksikliği sorunu vardır.
Birisinin beceriksiz olduğunu vurgulamak için “10 koyun güdemez” sözü kullanılır. Hafife alınan, kolay bir meslek gibi görülen çobanlık; insan yaşamının tamamını etkileyen her türlü hava durumunda açık alanda bulunmayı gerektiren oldukça zor bir uğraştır. Hayvanların otlayabileceği alanları, hastalıkları tanıyabilecek, sürünün çoğalmasını sağlayacak, kısaca hava durumundan, veterinerlikten, tabiattan anlayabilecek bilgelik isteyen bir yöneticiliktir.
Peygamberlik mesleği olarak da kabul edilen çobanlık mesleği daha donanımlı işkolu haline getirilerek İlimizde hayvancılığın desteklenmesi ve geliştirilmesi için cazip hale getirilmelidir. Çobanlar Mevsimlik İşçi statüsünde değerlendirilip sosyal güvenlik ağına alınmalıdır.
Bu ve benzeri çalışmaların yapılabilmesi için SİNOP İL GENEL MECLİSİNİN öncülüğünde KUZKA, İŞKUR, GIDA TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ, ZİRAAT ODASI, VETERİNER HEKİMLER ODASI birlikteliğinde pilot bölgeler oluşturup çobanlığın teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.
Bu kurum ve kuruluşların desteği ile yapılacak teorik ve pratik eğitimler sonucunda görevlendirilecek çobanların 9 İlçemizden seçilen pilot bölgelerde görev yapmaları sağlanmalıdır.
İlimiz hayvan yetiştiriciliğini destekleyecek olan bu proje Sinop ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunacağı gibi ülke tarım politikalarına da katkıda bulunacaktır.
Konunun, İl Genel Meclisi Ocak ayı gündemine alınarak, gerekli organizelerin yapılmasını dilerim.

Abdullah BATUR
İl Genel Meclis Üyesi
CHP Grup Başkan Vekili

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder